keskiviikko 25. toukokuuta 2016

Saisko olla grillattua marjapiirakkaa?

Vapunaatonaattona koitti koulussani toisiksi viimeinen ammatiosaamisen näyttö. Olin jo koko opiskelujeni ajan suunnitellut eri näyttöjäni aina opiskelujemme ohessa, mutta oikeastaan lähes kaikki suunnitelmani Maastossa ruokailua kohden piti hylätä, saadessani selville minulle annetun asiakasryhmän. Nuorena naisena ja kasvissyöjänä, olin aiemmin pyöritellyt rentoja katuruokia ja kasvisruokia nuotiolla tehtäväksi, mutta tulevat asiakkaani vaatisivat juuripäinvastaista; mahdollisimman hienoa ja lihaista. Kyseessä oli lähes kolmenkymmenen hengen miehinen yritysporukka, jossa edustaisin koko oppilaitosta ja koulua. Ei todellakaan siis mikään helppo ja luonnollinen asetelma minulle.

 Täytyy sanoa, että kovan haasteen tämä näyttö minulle aiheutti. Rymä oli todella suuri verrattuna mihin olin tottunut, se olisi vaativa, sekä satuin valitsemaan ruokalajeiksi ruuat, joita en ollut koskaan aiemmin tehnyt nuotiolla (tätä ei sitten mainostettu ennakkoon... ). Yhden ainoan kerran testasin grillissä marjapiirakan tekoa, mutta muuten kaikki oli uutta nuotiolla. Kun oli kyse vielä hienosta miesporukasta, piti ottaa huomioon, ettei ruuat saaneet olla tyypillistä terveyspiiperrystä. Minä en ole tottunut käyttämään voita tai sokeria leivonnassa lähes ollenkaan, ja nyt minun piti asiakkaiden tähden käyttää niitä. Riskiä oli siis siinäkin, osasinko laittaa niitä tarpeeksi. Jos ei ole tottunut kokkina makeaan, on todella vaikea arvioida, mikä "makeus" on sopivaa siihen tottuneelle.

Hyvin kuitenkin näyttö sujui, ja ruuat onnistuivat. Paljon säheltämistä, mokailuja ja unohtelua tapahtui, mutta pääasiat onnistuivat; aikataulut eivät pettäneet, ihmiset saivat ruokaa ja se maistui.

Koko menuuta en tänne jaa, ja lisää kertomuksia näytöstä voi lukea opintoblogistani, mutta marjapiirakan ohjeen kerron. Tässä siis grillattua ja nuotiopaistettua marjapiirakkaa! (Ja totta kai voitte tehhä tätä kotonanne uunissa)

Marjapiirakka:
1kpl - 8-12hkl

Pohja:
3dl Grahamjauhoja
1dl vehnäjauhoja
1dl rahkaa
50g pehmeää margariinia
0,5dl hedelmäsokeria
Kardemummaa

Täyte:
600g Marjoja
0,5dl perunajauhoja
0,5dl hedelmäsokeria
50g mantelilastuja

1. Sekoita pohjan ainekset tasaiseksi taikinaksi. Painele voidellun foliolle. Paista nuotiolla n. 10min.
2. Sulata marjat ja sekoita joukkoon perunajauhot ja sokeri. Levitä marjaseos piirakkapohjalle. Jatka
paistamista n. 30-35min. Tarjoa vaniljakastikkeen kera.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jos haluat ilahduttaa minua jättämällä kommentin tai viestin, kirjoita se tähän. :) Kiitos kaikille, jotka kommentoitte! :)