keskiviikko 6. tammikuuta 2016

Linnunaivot

Levin Hullun poron baarissa työskentelee vaelluksia intohimoisesti rakastava Jyrki. Talven sesongin aikaa saapuu yritykseen viehättävä nuori nainen Heidi, joka on pitämässä Greenpeace – toimintaan pohjautuvan yrityksen kokousta. Kaksi toisilleen tuntematonta ihmistä tutustuvat, seurustelevat ja saavat hullun idean lähteä maailman toiselle puolelle vaeltamaan puoleksi vuodeksi jylhille erämäille. Seikkailu ei tule olemaan helppo, sillä Jyrkin neuroottinenkin asenne suorittaa vaellus saa pariskunnan terveyden ja olon lujille.


Johanna Sinisalon ”Linnunaivot”, valikoitui lukemisekseni pitkälle juna-bussi matkalle Muonioon. Tahdoin kirjan, joka olisi pidempi kuin tunnin pikalukeminen, sekä liittyvän jotenkin luontoon, Lappiin tai jouluun. Ystäväni oli aikoinaan suositellut tätä minulle, joten muistin kirjan etsiessäni lainattavaa.

Sinisalolla on maaginen tyyli kirjoittaa. Hän yhdistää taitavasti faktaa ja fiktiota, luoden jopa scifimäisen vaikutelman. Tarina ei ollut kepeä ja iloinen, vaan paikoin synkkä ja ankea. Vaelluksen ja luonnon rakastajana, en tuntenut kateutta parin seikkailua kohtaan. Pikemminkin mietin ihmisyyttä, hulluutta ja järkevyyttä, kun voidaan puhua ääriolosuhteista ja äärivarusteluista.


Kirja laittoi ajattelemaan. Se käsitteli mielenkiintoisesti monia ihmisyyden ja elämän aiheita. Miten pitkälle ihminen voi mennä kunnianhimon ja suorituksen tavoitteissa? Kuinka turvallista ja järkevää on toteuttaa neuroottista himoa luonnon keskellä ja erämaassa? Missä ihmisyyden rajat kulkevat, kun hän haluaa manipuloida luonnon valtaa? Kuinka pitkälle voidaan mennä ekologisessa ajattelussa, jos jokainen biojätekin on kerättävä talteen?  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jos haluat ilahduttaa minua jättämällä kommentin tai viestin, kirjoita se tähän. :) Kiitos kaikille, jotka kommentoitte! :)