lauantai 14. marraskuuta 2015

Sanasinfoaa

Sinfonian 150- juhlavuoden tuotoksista, tempauksista ja näyttelyistä on kuullut usein. Vaikka kulttuuria, taidetta ja suomalaisuutta arvostan hurjasti, on tämän juhlavuoden huomioiminen jäänyt itsellä hyvin vähäiseksi.

Ensimmäistä kertaa elämässäni löysin luettavaa kirjaston musiikkiosastolta. Pöydälle oli koottu erilaisia Sibelius teemaisia nuotteja, levyjä, sekä elämänkertoja. Keskellä niiden seassa silmiini pisti hieman erilainen teos Sanasinfonia, novelleja sibeliuksesta. Novelleja. Sibeliuksesta.

Kahdeksan erilaista kirjailijaa oli tulkinnut kansien väliin oman novellinsa Sibeliukseen liittyen. Osa teksteistä perustui kuvitteelliseen Sibeliuksen elämään, toiset olivat puhtaasti faktoista kirjoitettua, osa tavallisia tarinoita, joissa jollain ripauksella oli liitetty Sibelius.

"Olen mainiossa stämningissä. Suomi herää! Sävelsin sen kunniaksi runoelman. Se on niin juhlava, että pelästyin sitä itsekin, karvani nousevat pystyyn kun sitä kuuntelen. Kyllä taiteelliset voitot sentään kompensoivat päälaen suuriakin puutteita". - Petri Tamminen; Hiukset kuin kultaista kauraa auringossa

 Novellit olivat hyvin erilaisia. Toiset koukuttivat ja imivät mukaansa, viihdyttivätkin mielikuvilla Sibeliuksen pohtimassa hiuksiaan. Toiset tuntuivat hyvin kaukaa haetuilta ja menevän ohi ymmärrykseni.

Parhaimpia novelleja oli mielestäni Miina Supisen: Kadonnut sinfonia, jossa perehdyttiin Sibeliuksen kuuluisaan sinfonia 8, jota pidetään kadonneena. Jälkiteksteissä mainittiin, että tarina on tosi.
Pidin myös huumorilla väritetystä Petri Tammisen; Hiukset kuin kultaista kauraa auringossa, jossa aiheena oli nimensä mukaisesti Sibeliuksen hiukset ja hänen kuvitteelliset päiväkirjamerkintänsä hiuksiin pohjautuen.

Novellit Sibeliuksesta antoivat uutta näkökulmaa tästä kansamme suuresta taitelijasta. Hänestä kertovat novellit olivat varmasti yhtä moninaisia, kuin Sibelius itse. Meillä jokaisella on varmasti myös Sibeliukseen oma suhteemme ja ajatuksemme häneen. Minulle itselleni Sibelius on taiteililija, joka imi suomalaisuuden sielun musiikkiin ja taiteeseen. Hänen musiikkinsa avulla voimme ymmärtää koko suomalaisuutta ja juuriamme syvemmin. Soittaessani Sibeliuksen pianokappaleita tunnen ylpeyttä isänmaatamme kohtaan, sekä henkilöä, joka on säveltänyt lukuisia upeita teoksia. Hänen taitoihinsa en voi yltää, mutta Hänen sielunmaisemastaan voi oppia pienen palasen tuottamalla hänen teoksiaan.3 kommenttia:

 1. Mitä on sanasinfoaa? :D Mielenkiintosen ja erittäin erikoisen oloinen kirja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis kirjan nimi on Sanasinfonia. Oi, ystäväiseni sinä varmaan tykkäisit! :)

   Poista
  2. Otsikossasi lukee sanaSINFOAA. Voisin harkita tämän lukemista. :)

   Poista

Jos haluat ilahduttaa minua jättämällä kommentin tai viestin, kirjoita se tähän. :) Kiitos kaikille, jotka kommentoitte! :)