tiistai 22. syyskuuta 2015

Näkkäriä, näkkäriä

Olin pitkään haaveillut pitkästä leipä prosesseista. Monesti näkee ohjeita, missä leipä pitää tehdä juureen. Laiskuuden, ja tunnepohjaisesti eläessä, ei monesti jaksa jakaa leipomista useampaan päivään. Mistä sitä tietäisi, olisiko huomenna fiilistä leipoa, jos tänään se pitää valmistella? Kuitenkin, yleensä itselläni ainakin fiilis keittiöön syntyy hyvin pienestä. Siksi juurileipominenkin sopisi minulle.

Olin pitkään haaveillut ruisleivän teosta. Sen pääsinkin vihdoin toteuttamaan juuri ennen koulunloppumisia, jolloin leivoin ystävilleni valmistujaislahjaksi ruisleivät. Tätä ennen kokeilin myös toista juurileipää: näkkäriä.

Tänä vuona olen/olemme ihastuneet näkkäriin. Laitamme päivittäin muutamia näkkäreitä muiden leipien joukkoon "pehmenemään". Näkkäri on aivan mielettömän hyvää, kun se on hieman pehmennyt! Super herkkua. Vielä herkummaksi näkkärin tekee, kun sen teki itse.

Näkkäri on myös huoletonta leipomista. Sen kuuluukin olla hieman rosoinen ja säröinen. Tai ainakin voimme näin ajatella - epätäydellisyys kun on kaunista.

JUURI:
2dl vettä
1dl maustamatonta jogurttia tai piimää
n. 10g hiivaa
1rkl hunajaa
3dl ruijauhoja

Taikina:
3/4tl suolaa
1½dl ruisjauhoja
½dl pellavansiemeniä ja auringonkukansiemeniä
n. 1dl grahamjauhoja

1. Sekoita vesi, jogurtti/piimä, hiiva ja hunaja keskenään. Lisää ruisjauhot ja sekoita hyvin. Peitä liinalla ja anna olla huoneenlämmössä yön yli. 
2. Lisää seuraavana päivänä suola, jauhot ja siemenet. Alusta taikina pehmeäksi.
3. Leivo taikina pötköksi, jaa pötkö osiin. Kauli palat pyöreiksi levyiksi runsaasti jauhoja käyttäen. Käännä levyä paistinlastan avulla. Nosta levy leivinpaperin päälle ja jatka kaulimista, kunnes levy on parin mm paksuinen.
4. Ripottele pintaan halutessasi siemeniä. Pistele pinta näkkileipäkaulimella tai haarukalla. Siirrä leivinpaperille kuumennetulle pellille. Paista 225- asteessa 6-10min, kunnes näkkärit ovat saaneet hieman väriä. Taita näkkärit jäähtyneenä pienemmiksi paloiksi. Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jos haluat ilahduttaa minua jättämällä kommentin tai viestin, kirjoita se tähän. :) Kiitos kaikille, jotka kommentoitte! :)