keskiviikko 3. kesäkuuta 2015

Vieras

"Pullat tuntuivat paisuvan vatsassani kuin taikina. Katsoin vessan ovea, ulko-ovea. Hiki valui noroina selkäni helminauhaa pitkin. Mitä minä olin mennyt tekemään? Kaikki oli menetetty, kaikki oli pilalla. Olin saastuttanut paitsi itseni, myös koko Seurakunnan. Voisin yhtä hyvin nousta ja ajaa bussilla takaisin kotiin, mennä hautausmaalle, käydä makaamaan äidin haudan päälle ja jäätyä kuoliaaksi. Eikä sekäään riittäisi. Tarvitsisin rangaistuksen, minun tulisi kitua kuoliaaksi, ei jäätyä yhdessä yössä. "

Maria oli yksitoista. Mari oli päälle parikymppinen. Maria on yli kolmekymppinen. Kolme elämänvaihetta. Kolme vaihetta, missä elämä muuttui, missä se sai uusia uria. Kolme vaihetta, missä menneisyys kohtasi nykyisyyden, mutta minkä lopputulos näkyi vasta vuosien kuluttua.

Maria on reilu kolme kymppinen pappi, joka ei tiedä enää mihin uskoa. Elämä tuntuu vieraalle. Elämä tuntuu irtonaiselle, jonka päähenkilöksi hän ei koe itseään. Mitä hän opettaa, mihin hän uskoo, mitä hän haluaa? Mikä on hänen menneisyytensä merkitys? Maria ottaa laivan, ja lähtee kenellekään kertomatta pois kotoaan, pois kotimaastaan kauas Yhdysvaltoihin etsimään itseään, juuriaan ja löytämään sen, mitä elämänsä ajan on etsinyt - omaa suhdettaan itseensä.

Riikka Pulkkisen teos Vieras, kertoo Mariasta ja hänen kolmesta eri elämänvaiheestaan. Taidokkaalla tavalla Pulkkinen kokoaa yhteen tarinat saaden uteliaisuuden ja jännittyneisyyden lukijalle, kuinka tarinat todella liittyvät toisiinsa. Marian elämä on täynnä rikkinäisyyttä, joka saa välillä itsellekin inho olon. Ihminen voi olla hukassa, eksynyt ja rikki tietämättään ja tehden valintoja, jotka rikkovat vain lisää.

Kirjassa nähdään myös paljon lähimmäisen rakkautta, ja sitä kuinka halua auttaa voi säilyä eri elämänvaiheiden läpi omista haavoista huolimatta. Ja se, kuka on vieras ja kenelle. Mitä vieraus on, saa uuden merkityksen kirjan sivuilta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jos haluat ilahduttaa minua jättämällä kommentin tai viestin, kirjoita se tähän. :) Kiitos kaikille, jotka kommentoitte! :)