keskiviikko 24. kesäkuuta 2015

Kohtalona Seilin saari

"Sanotaan, että nuori emäntä ei ollutkaan sairas, apupoika jatkoi välittämättä Matiaksen jyrkästä äänensävystä. - Pappi ja Viliina-neiti olivat kai olleet samassa juonessa."

Muistan aina, kuinka pienenä tyttönä etenkin ihmettelin, kuinka julmia ihmiset olivat spitaalisia kohtaan. Luimme lasten Raamatusta 10 spitaalisesta, jotka karkoitettiin kaupungista. Ihmiset eivät saaneet olla spitaalisten lähellä. Heitä pelättiin, inhottiin ja syrjittiin. Ajateltiin ruton tarttuvan jo lähietäisyydeltä toiseen.

Vaikka Raamatun ajoista on pitkä aika, ei spitaalisten syrjintä ole niin vieras asia meille. Vasta 1700- luvulla oli Suomessakin spitaalisia. Heidän kohtalokseen tuli Seilin Saari. Jokainen sairastunut vietiin saareen mukanaan arkkulaudat. Siellä heidän olonsa tehtiin mahdollisimman raskaaksi, kurjaksi ja vaikeaksi. Näin ihmisistä päästäisin äkimmin eroon, kun elämän tarkoitus ja into riistettäisiin lopullisesti pois. Myö terveitä huijattiin saarelle kuolemaan.

Sinikka Lehtisen "Kohtalona seilin saari" - kuvaa vahvasti, selkeästi ja mielenkiintoisesti yhden naisen tarinan Seilin saarella. Tarina perustuu tosi kertomukseen, mutta nimiä ja sisältöä on väritetty. Päähenkilö Maria, oli kunnollinen ja hyvä sydäminen nainen. Hän rakastui tarinan alussa Teppo Laurinpoikaa, jonka johdosta kylällä vietettiin riemukkaita häitä. Elämä kukoisti ja oli hyvää. Tulevaisuus näytti valoisalta. Oli vain rakastunut pariskunta, pian vatsassa kasvava jälkipolvi, ja hyvät rengit ja piiat tilalla. Pian kaikki muuttui, kun kateudesta lähtenyt juoni johdatti terveen Marian kuoleman saarelle - Seilin saareen.

Kirja oli mukaansatempaama. Oli mielenkiintoista lukea kertomus historiasta, jonka maailma on ollut todellisuutta. Elämä oli erilaista, epäreilua ja kovaa. Kirja herätti myös pienen matkakuumeen lähteä tutustumaan Seilin saareen. Näkyisikö siellä vielä pala menneisyyttä ja historiaa? Näkyisikö siellä leprasairaalan jäljet?


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jos haluat ilahduttaa minua jättämällä kommentin tai viestin, kirjoita se tähän. :) Kiitos kaikille, jotka kommentoitte! :)