sunnuntai 10. toukokuuta 2015

Liian pienet sandaalit

Ne oli liian pienet sandaalit. Liian suuret hikirauhaset. Liian lihava muottiin. Liian laiha ollakseen rehevä. Liian paljon lapsia elämään. Liian paljon vaatimuksia. Liian pienet tissit. Liian suuret jalat. Liikaa. Liikaa. Olet vain liikaa sopiaksesi naisen muottiin.

Näin äitienpäivänä juhlimme myös naisia ja kasvattajia. Naisia, jotka ovat kantaneet pienokaisia sylissään ja mielissään. Heitä, jotka ovat kenties kokeneet kuuluvansa elämään, johon eivät sovi. Muottiin, johon he eivät mahdu.

Hanna Haurun novellikokoelma "Liian pienet sandaalit" pureutuu tarinoihin, joissa kaikilla naisilla on jokin naiseuden tuoma taakka. Jokin kärjistettykin asia, mitä he eivät hyväksy tai mitä heidän ympärillä oleva yhteisö ei arvosta. He ovat naisia, jotka tahtoisivat olla naisia, kokonaisina ja hyväksyttyinä. He ovat naisia, joista joku voit olla sinä.

Novellit olivat napakoita, aitoja ja hersyviä. Toisissa paistoi pieni radikaalius ja kärjistäminen, jolloin ne tuntuivat jopa hauskoille. Uskon kuitenkin suoran tyylin takaa löytyvän oikeita ja tavallisia naisia. Meitä, jotka kipuilemme kukin tavallamme ja asiassamme. Toisilla se on liian suurta, toisilla liian pientä. Vaikka jokainen olemme juuri sopivasti - kaikkea tätä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jos haluat ilahduttaa minua jättämällä kommentin tai viestin, kirjoita se tähän. :) Kiitos kaikille, jotka kommentoitte! :)