perjantai 27. maaliskuuta 2015

Rakkauselämän Baklava

"Olipa kerran kansainväliset synttärit, joissa tarjottiin kansainvälisiä herkkuja. Herkkuja oli tehty Turkkilaisista, Brasilialaisista, Itävaltalaisista, Somalialaisista, sekä monien muiden maiden ohjeilla. Toiset näyttivät ja maistuivat tutuille, toiset olivat aivan jotain uutta. Niin emäntä parine hyvine apureineen valmisti maittavat eväät testaamatta niitä ensin ollenkaan. Jännittyneinä juhlaa ennen he vain odottivat, oliko mikään onnistunut, ja riittäisikö niistä kaikille? Vieraita tuli ja paljon. Jokainen santsasi ensin kaksi, sitten kolme kertaa. Mutta ruokaa jäi silti jäljelle. Eikä kukaan valittanut ruuan erikoisuuksista. Niin juhlat päättyivät onnellisesti. Nauraen ja tutustuen ja nauttien eksoottisista tunnelmista. "

Olin aina haaveillut kansainvälisistä juhlista ja siitä, että saisin kokeilla eri maiden ruokia. Noh, aivan ruokia en päässyt vielä kokeilemaan, pitäähän juhlissa olla sen seitsemää sorttia, eikä silloin pääruuat kävisi. Mutta leipomaan eksoottisia asioita, kyllä pääsin.

Turkista tein Baklavaa. Siihen ohjeen antoi iki-ihana "Maailman ihanimmat leivokset" - kirja, josta olin ihaillut tätä reseptiä usein. Kirjassa kerrotaan myös baklavasta:

" Baklava oli Turkin suosituin leivonnainen jo ottomaanien valtakunnan aikaan, ja sen uskottiin tekevän rakkauselämälle terää. Naisten baklava maustettiin kanelilla, miesten kardemummalla. Molempien baklaviin lisättiin vielä neilikkaa. "

Ja koska juhlissani oli sekä naisia ja miehiä, maustoin sen kanelilla ja kardemummalla. Jää nähtäväksi, muuttuiko kenenkään rakkauselämä tuon päivän jälkeen ;)



1pkt (450g) filotaikinaa
150g voita

Siirappi

1½dl ruokosokeria
1½dl sokeria
2dl vettä
2rkl sitruunamehua
1/4tl jauhettua neilikkaa
½dl hunajaa

Täyte

4dl mantelirouhetta
1dl auringonkukansiemeniä
1tl kanelia
1tl kardemummaa

1. Ota filotaikina sulaamaan huoneenlämpöön pari tuntia ennen leipomista.
2. Tee siirappi. Sekoita kattilassa sokerit, vesi, sitruunamehu ja neilikka. Kuumenna seos ja anna sen poreilla n. 10 min. Lisää lopuksi hunaja ja nosta jäähtymään.
3. Paahda täytteen mantelit, sekä siemenet, kunnes rouhe saa hiukan väriä ja tuoksuu. Voitele uunivuoka. Sulata voi. Avaa filotaikinapaketti varovasti. Taita yksi levy kaksin kerroin vuokaan laittaen. Tee toiselle levylle samoin ja aseta viereen.
4. Voitele taikinalevy voisulalla. Nosta levyjen päälle uudet kaksin kerroin taitetut levyt, voitele jälleen voilla ja ripottele päälle 1dl manteli-siemenrouhetta sekä kanelia ja/tai kardemummaa. Nosta jälleen levyt, voitele ja lisää täytettä. Jatka näin, kunnes kaikki levyt on käytetty.
5. Voitele baklavan pinta ja leikkaa päällimmäinen levy terävällä veitsellä neliöiksi. Paista baklavaa 175- asteessa n. 30min. Laske lämpö 150- asteeseen ja paista vielä n. 30min. Peitä baklava leivinpaperilla tai foliolla, jos pinta tummuu liikaa.
6. Leikkaa baklava vuoassa neliöiksi pohjaan saakka ja kaada siirappi baklavan päälle. Anna vetäytyä jääkaapissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jos haluat ilahduttaa minua jättämällä kommentin tai viestin, kirjoita se tähän. :) Kiitos kaikille, jotka kommentoitte! :)