tiistai 13. tammikuuta 2015

Uskollinen ystävämme Jane Austen

Jane Austen on viihdyttänyt kansakuntamme herkkiä naisystäviään vuosikymmenten ja satojen vuosien ajan. Aina löytyy heitä, jotka fanittavat aidon vanhanaikaisen romantiikan luojaa. Pukudraama maailmojen sankaritarta, jonka maailmoissa moraalia pidetääna arvossa ja syntiä paheksutaan. Minäkin tajusin yhtenä päivänä omistavani kolme Jane Austen elokuvaa, ja vain yhden muun. Mitenkä näin on päässyt käymään tunnuntautumatta edes hänen suureksi fanikseen?

Jane Austen on kyllä viihdyttävä. Romantiikka hänen kirjoissaan on suloista ja lempeää. Moraali on siellä ihanan turvallista ja itselle tuttua. Ihmiset elävät jollaillailla söpösti.

En ole lukenut suuremmin hänen kirjallisuuttaan, vain Ylpeys ja Ennakkoluulon, sekä Viisastelevan sydämen. Elokuvia olen enemmän katsonut, ja ne haluaisin jossain vaiheessa lukea kirjanakin - kenties omistaakin.

Joululoman alkaessa tein erikoisemman löydön paikallisessa kirjastossa. Austenia etsimättä sen osasto pomppasi silmiini. Kuljetettuani sormeani kirjojen sivuissa silmiini osui teos, josta en tiennyt mitään Uskollinen ystävänne. Otin kirjan. Hykertelin naurusta, tylsistyin samankaltaisuuksista, ihmettelin ajan nais ihanteita, ihailin 14- vuotiaan kirjoitustaitoa. Kirjassa oli neljä novellia, joista yhden hän oli kirjoittanut vasta 14- vuotiaana! Tämä oli erilaista luettavaa. Se oli uutukaista kirjailijalta, mutta viihdyttävää. Etenkin ensimmäisen tarinan "Kolme sisarusta" - aikana, nauroin hänen huumorilleen ja tarinan outoudelle.

Kirjassa esiteltiin myös romanttisen kirjallisuuden historian kulkua. Ennen kirjat kirjoitettiin kirjemuotoihin. Juoni ja tarina kulkivat päähenkilöiden kirjeiden vaihdossa, eikä perinteisesti ensimmäisen persoonan tai kolmannen persoonan kertomana. Myös tässä novellikokoelmassa oli muutamia tarinoita, missä Austen kirjoitti kirjemuodossa. Hän myös kirjoitti ensimmäisen kirjansa "Järki ja tunteet"- alunperin kirjemuodossa, mutta muutti sen lopulta tähän perinteisempään. Silti Austenin kaikissa kirjoissa on vieläkin vahvana osana kirjeet ja niiden kautta kulkeva juoni.

Kirjassa tuli loistavasti esille sen ajan naisihanteet, sekä moraaliset ihanteet yleensäkin. Naiset eivät saaneet olla pitkiä, eikä puheliaita. Miesten piti tuntea suurimmat klassikot, ja olla toimeliaita. Pitkät nenät ja varattomuus oli paheksuttavaa. Ulkonäkö kriittisyys yllätti ja myös huvitti. Ne poikkesivat niin paljon nykyaikaisista käsityksistä. Mutta kenties tämä maailma ei ole niin paljon muuttunut niistä ajoista. Edelleenkin puhutaan ihanteista, ne vain tulevat eri kautta ilmi, kuin ihmisten kirjeen vaihdoissa.

Jane Austenin Uskollinen ystävänne, on mukavan kevyt tapa myös tutustua 1800- luvun naiskirjallisuuteen, sekä Jane Austenin tuotantoon. Se on tarpeeksi kevyt ensikertalaiselle, mutta tarjoaa mielenkiintoisia paljoa Austenia enemmän lukeneille ja faneille. Sen voi ottaa kevyenä välipala novellikertomuksillaan, mutta vanhahtavan kielen vuoksi sopivan haasteellinen alkupala.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jos haluat ilahduttaa minua jättämällä kommentin tai viestin, kirjoita se tähän. :) Kiitos kaikille, jotka kommentoitte! :)