lauantai 3. tammikuuta 2015

Kulttuurivallankumouksen keskellä

He eivät tienneet, mikä on Pekingi. He eivät olleet aiemmin nähneet herätyskelloa. He eivät olleet koskaan nähneet, mitään muuta kirjaan kuin mitä Mao oli laissa määrännyt. He eivät tienneet Länsimaiden tavoista mitään. Ja tämä oli heidän todellisuuttaan.

Elettiin kulttuurivallankumouksen aikaa. 1971 vuonna kaksi sivistymätöntä koulupoikaa lähetettiin uudelleen koulutukseen köyhään Tiibetin lähellä olevaan kylään. Vasta 17 ja 18- vuotiaat pojat saavat erikoisia tehtäviä ja ominaisuuksia kyläläisten kesken - heistä tulee tarinan kertojia. Aina välillä pojat vapautetaan raskaista maalaistöistä päästäkseen kaupunkiin katsomaan jonkin elokuvan. Pojat painoivat mieliinsä elokuvan juonen ja kertoivat kyläläisille tarinoita nuista ihmeellisistä elokuvien juonista.

Elokuvien katseleminen ei jäänyt ainoaksi kanavaksi saada tarinoita. Eräänä päivänä tutustuessaan kylällä asuvaan nuorukaiseen - rillipäähän, muuttuu näiden poikien elämä. Löytö kiellettyihin materiaaleihin ja tutustuminen kylän vaatturintyttäreen, mullistaa heidän jokaisen elämän. Mikään ei ole enää entisellään.

Kiinalaisen Dai Sijien esikoisteos "Balzac ja vaatturintytär" oli silmiä avaava kokemus. Voiko olla todellista, että vasta muutama kymmen vuotta sitten ihmiset elivät näin tietämättömissä oloissa lain vaativana? Oliko laki todella niin ankara, että kirjojen löytämistä pidettiin ankarana rikoksena?

Vaikka olen vuosien ajan ollut kiinnostunut Kiinasta, sen kulttuurista ja historiasta, en tiennyt kulttuurivallankumouksesta mitään ennen tätä. Kirja opetti juonen ohella historiaa minulle ja sai kiinnostumaan etsimään tietoa kirjan ulkopuolelta tästä aiheesta.
Kirjaa lukiessa tajusin myös sen, että tämä oli ensimmäinen romaani, jonka on kirjoittanut ja joka perustuu Aasialaiseen maailmaan. Meidän maailmamme on hyvin länsimaalainen, enkä usko että kovinkaan moni lukee Idän kirjoittajien kirjoja, saatikka katso heidän elokuviaan. Se on sääli, sillä heidän joukostaan löytyy lukuisia taitavia tekijöitä.

"Balzac ja vaatturintytär"- perustuu kirjailijan omakohtaisiin kokemuksiin ja niistä on myös tehty elokuva. Ehkä jokin päivä katson sen ja opin lisää.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jos haluat ilahduttaa minua jättämällä kommentin tai viestin, kirjoita se tähän. :) Kiitos kaikille, jotka kommentoitte! :)