keskiviikko 17. joulukuuta 2014

Suolarinkelit - Laugenbrezeln

Kesästä on kulunut jo kuukausia, mutta silti olen unohtanut julkaista yhden kesällä leipomani asian. Kuvat muistuttavat kesästä, mutta näitä herkkua voi täysin tehdä, vaikka näin joulun alla.

"Maailman ihanimmat leivonnaiset" - kirjasta löytyi tämä herkullinen saksalaisten suosikki herkku; suolarinkilät. Minä en ole todellakaan mikään rinkeleiden ystävä, en syö niitä juuri koskaan. Mutta näitä itse tehtyä rinkeleitä söin mielelläni. Ja ne olivat yllättävän yksinkertaisia tehdä.

(10kpl)

1½dl maitoa
1dl vettä
25g hiivaa
1tl suolaa
1tl sokeria
6½dl vehnäjauhoja
50g voita

Keittovesi:

2l vettä
3tl ruokasoodaa

Päälle:
keltuainen
suolahiutaleita tai karkeaa merisuolaa

1. Lämmitä maito ja vesi kädenlämpöiseksi ja murenna joukkoon hiiva. Lisää suola ja sokeri sekä suurin osa jauhoista. Vaivaa taikinaa hetki. Lisää pehmeä voi ja loput jauhot. Alusta taikina tasaiseksi ja kohota se lämpimässä peitettynä kaksinkertaiseksi. 2. Jaa taikina jauhotetulla pöydällä kymmeneen osaan. Pyöritä palat pitkiksi tangoiksi ja kierrä rinkeleiksi. Peitä ne liinalla ja jätä hetkeksi kohoamaan. 3. Kiehauta vesi ja sooda. Keitä yhtä rinkeliä kerrallaan muutama minuutti ja nosta leivinpaperin päälle. 4. Voitele rinkelit keltuaisella, ripota pinnalle suolaa ja paista 200- asteessa n. 15 minuuttia, kunnes rinkelit ovat kullanruskeita.


Pientä faktaa kirjasta saksalaisten perinteisistä suolarinkeleistä:

"Rinkilöiden synnystä kerrotaan monenlaisai tarinoita. Yhden version mukaan joukko väsyneitä munkkejä seisoi työpäivän jälkeen kädet puuskassa pellon laidalla odottamassa päivän olutannostaan, kun luostarin leipuri näki heidät ja päätti pyöräyttää asennon mukaisen olutleivän eli Brezelin. 
Toisen selityksen mukaan rinkeli on saanut muotonsa jo ennen kristinuskoa. Taikinalenkki kuvaa vuoden kiertoa ja auringon matkaa taivaankannella. Kolmannen perustelun mukaan rukousasentoa symboloivia rinkeleitä syötiin aikaisemmin paastonaikaan. Nykyään rinkeleitä mutustellaan niin pehmeinä kuin kuivattuinakin. "


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jos haluat ilahduttaa minua jättämällä kommentin tai viestin, kirjoita se tähän. :) Kiitos kaikille, jotka kommentoitte! :)