torstai 20. marraskuuta 2014

Komedia Mollissa

"Ullakolle vievät portaat kulkivat yläkerran kahden huoneen välistä. Kun Nicon huoneen seinälle rakennetusta kiinteästä kaapista irrotti toisen, portaidenpuoleisen sivuseinän, sen takaa paljastui tyhjä tila, jossa mahtui olemaan piilossa." s. 119 

"Marie tajusi, että sellaiset sanat kuin lähimmäisenrakkaus tai isänmaallinen velvollisuus tai kansalaistottelemattomuus olivat vain heikko kajastus niistä syvimmisstä tunnoista, jotka olivat alun alkaen saaneet Wimin ja hänet päättämään, että he halusivat tarjota vainotulle ihmiselle suojapaikan omassa kodissaan." s. 57


Juutalaisvainot ovat pahimmillaan, ja sotakoneet jylläävät päivästä toiseen taivaissa. Ihmiset päivittelevät saksalaiskoneiden tuloa ja pelkäävät, milloin pommit osuvat heidän kohdalleen. Mutta kaikkein eniten pelkäävät he, joita ei koneet pommita, mutta joiden uskontoa pidetään niin pahana, että heidät tapettaisiin heti heidät löydettäisiin.

Hollantilaispariskunta Wimm ja Marie päättävät auttaa sodan murjomassa Hollannissa ihmisiä. He päättävät ottaa pieneen kaksikerroksiseen taloonsa juutalaismiehen, jotta hän saisi elää. Pariskunta päättää ottaa taloonsa salaisuuden, jota kukaan ei saa tietää. Ei edes omat sukulaiset tai naapurit.

Salaisuutta on varjeltava. Salaisuuden takia on uhrauduttava. Ei valoja tiettyyn kellon aikaan, ulos vain kerran kuussa, kun kuu ei valaise. Piilouduttava komeroon, jos maitomies tai siivooja saapuu. Eikä pienintäkään ääntä saa kuulua. Hiivi tossuilla, äläkä ainakaan kävele sukkasillasi.
Wim ja Marie haluavat pitää huolta vanhemmat juutalaismiehestä, mutta samalla he riistävät häneltä onnen, mitä vapaus toisi. Kenen terveys kestää? Kenen salaisuus pitää? Voiko kehenkään enää luottaa?

Hans Keilson (1909-2011) on Saksalais-hollantilainen kirjailija, joka itse joutui juutalaisena juutalaisvainon kohteeksi. Hän halusi auttaa draumatoituneita juutalaisia psykoanalyytikon ammatissaan, sekä kirjoitti kaksi tosielämään perustuvaa kirjaa "Komedia mollissa", sekä "Vastustajan kuolema".


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jos haluat ilahduttaa minua jättämällä kommentin tai viestin, kirjoita se tähän. :) Kiitos kaikille, jotka kommentoitte! :)