torstai 23. lokakuuta 2014

Tyttö ja Helmikorvakoru

"Olin kävellyt tätä katua pitkin koko ikäni, mutten ollut koskaan ennen ollut niin tietoinen siitä että koti jäi selkäni taakse. Mutta kun pääsin kadun päähän ja käännyin pois perheen näkyviltä, minun oli hiukan helpompi astella määrätietoisesti ja katsella ympärilleni. Aamu oli vielä viileä ja taivas levittäytyi matalana Delftin ylle kuin harmaanvalkoinen lakana, sillä kesäaurinko ei ollut vielä riittävän korkealla polttaakseen sitä pois." s. 21

Vuonna 1664, 16-vuotias Griet lähtee lapsuudenkodistaan palvelutytöksi taitelija perheeseen. Hän saa vastuullisen tehtävän siivota kuuluisan taidemaalarin Johannes Vermeen ateljee, jonne kenelläkään perhee jäsenellä ei ole asiaa. Jokainen esine, minkä Griet aikoo pyyhkiä, pitää mitata tarkoin ja laskostaa täysin oikein, jottei kallisarvoisten taideteosten mallit menisi pilalle. Griet tekee työnsä hyvin, vaikkei kaikki pidäkään hänestä ja osa perheen lukuisista lapsista, yrittävät saattaa hänet vaikeuksiin. 

Griet joutuu piikana kuvioihin, mistä kukaan muu ei saa tietää. Hänellä on salaisuuksia ja sopimuksia, mihin hänellä ei ole valtaa sanoa mitään. Hänhän on vain nuori, kaunis, suurisilmäinen piikatyttö.


Tracy Chevalierin luoma kertomus perustuu Johannes Vermeerin kuuluisaan "Turbaanipäinen tyttö"- tauluun. Tuo turpaanipäinen tyttö on Griet. Kirjassa esiintyy lukuisia muitakin Vermeerin kuuluisia maalauksia, joten se tarjoaa annoksen taidehistoriaa mielenkiintoisella tavalla. Kirjan yksi päähenkilö pariskunta on myös Rijksit, jonka niminen on myös Amsterdamin Rijksinmuseo, missä suurin osa Vermeerin tauluista nykyään sijaitsee.

Kolmen viikon Hollannin opintomatkallamme, vierailimme yhden iltapäivän ja illan Amsterdamissa. Aikaa ei ollut käydä turistikohteissa, mutta kävimme tietämättöminä Rijksinmuseon aulassa ja myymälässä. Kuulimme myös maailman ihaninta katuviulunsoittoa. Vielä tuolloin en arvannut, missä olimme käyneet. Tuon upean talon sisuksissa olisi ollut upeat Vermeenin taulut, mistä pari päivää Amsterdamin vierailun jälkeen aloin lukemaan. Olen silti niin iloinen, että pääsin edes lähelle tauluja. Joku päivä matkustan vielä uudestaan Hollantiin, ja vierailen niissä turistipaikoissa, minne en tällä reissulla kerinnyt.
4 kommenttia:

 1. Hei! Tiedätkö, että kirjasta on tehty myös todella upea elokuva? Kuvalla on sama nimi kuin kirjalla.Suosittelen.
  t. Marja-Leena

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi, aiemmin en itse asiassa, mutta huomasin netistä asian, kun tarkistin nimiä. Kiitos vinkistä, haluan ehdottomasti katsoa sen! :)

   Poista

Jos haluat ilahduttaa minua jättämällä kommentin tai viestin, kirjoita se tähän. :) Kiitos kaikille, jotka kommentoitte! :)