tiistai 2. syyskuuta 2014

Mehevät sämpylät

Viime sunnuntaina olimme äitini kanssa luontotapahtumassa läheisessä kaupungissamme. Pienet piipertäjät juoksivat suunnistuskarttojen kanssa pitkin metsissä, urheilijat viilettivät jyrkkiä mäkiä maastopyörillään, ja joukko sekalaista sakkia oli tutkimassa ja oppimassa uutta sienistä. Pidin tapahtumasta paljon, sillä ohjelmaa oli kaikenikäisille ja monesta kiinnostuneelle. Me itse kuuluimme näihin sienistä hurahtaneisiin.

En ole aiemmin tuntenut kuin tatit, kanttarellin ja satunnaisen muun syötävän sienen. Opastettu sieniretki avarsi silmiäni oppimaan ja olenkin sen jälkeen käynyt muutaman kerran kaverini kanssa sienessä. Hah, siltikin kyselen jatkuvasti viisaammalta kaveriltani "onko tämä syötävä, voiko tämän syödä, mikä sieni tämä on...". Mutta pikku hiljaa opitaan uutta :)

Minun piti puhua sämpylöistä, mutta päädyinkin sieniin ja luontotapahtumaan - missä kylläkin herkulliset sämpylät olivat osana. Sämpylät ovat kenties maailman yksinkertaisin leipomus, joka opetellaan nuorena. Olen aiemmin ollut koukussa aamiaissämpylöihin (ja kauhukseni huomasin, etten ole edes kertaakaan ohjetta tänne jakanut) sen helppouden takia, joten uusista ohjeista en ole edes ollut suuremmin kiinnostunut. Tämän ohje kiinnitti kuitenkin huomiota The Simple Things in life- blogissa, sillä niissä oli soijarouhetta. Muokkasin itse ohjetta hieman ja tuli hyviä! Suuresti ei muokkaamani resepti kohonnut, mutta erikoista oli se, miten monia päiviä nämä säilyivät mehevän ja tuoreen tuntuisina. Tein sämpylät viime lauantaina ja tänäänkin ne olivat vielä mehevän makuisia. Se on harvinainen ominaisuus leivissä ja leivonnaisissa ylipäätään.


Sämpylät
1 pss kuivahiivaa
1 rkl sokeria
1,5 tl suolaa
1 dl tummaa soijarouhetta
1 dl neljän viljan hiutaleita
7dl ruissihtijauhoja
3dl sämpyläjauhoja
5 dl 42-asteista vettä
  1 rkl rypsiöljyä
 
1. Sekoita kulhossa hiiva, sokeri, suola, soijarouhe, hiutaleet, sämpyläjauhot ja 4dl ruissihtijauhoja.. Mittaa toiseen kulhoon 5dl vettä ja lämmitä se 42-asteiseksi. Sekoita vesi kuivien aineiden joukkoon ja anna turvota n. 5minuuttia.
2. Alusta  taikinaan loput jauhoista. Lisää öljy. Alusta taikinaa vain sen verran, että se hieman irtoaa reunoista. Anna taikinan kohota 30-45minuuttia.
3. Vaivaa taikinasta ilmakuplat pois. Tee sämpylöitä. Anna kohota 10minuuttia. Voitele vedellä ja paista n. 200 asteessa 15-20 minuuttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jos haluat ilahduttaa minua jättämällä kommentin tai viestin, kirjoita se tähän. :) Kiitos kaikille, jotka kommentoitte! :)