torstai 5. kesäkuuta 2014

Rakastaa, ei rakasta

Elskar mig - elskar mig ekki, 
Älskar - älskar inte, Elsker meg -ikke elsker,
 han elsker mig - ikke elsker

Kahdeksan eri maata, kuusitoista eri kirjailijaa; Niistä syntyi novelliteos "Rakastaa, ei rakasta - pohjoimaisia novelleja nuorille". 

Kirja herätti minussa kiinnostusta jo vuosi sitten sen ollessa lainassa kirjastossa, jolloin lainaaminen jälleen jäi. Idea kuullosti upealle; rakkasunovelleja ja pohjoismaita.

Kaikki kirjailijat olivat hyvin erilaisia. Toiset olivat alunperin juontajia, tv- tähtiä ja vain runokokoelman julkaisevia kirjailijoita, joku oli Saamanmaan ensimmäinen kirjailija, jolla ikää ja kokemusta löytyi. Jokainen tarina kertoi rakkaudesta - tavalla tai toisella. Se, mikä erotti tämän muista lukemistani novellikirjoista, ja mikä minua ilahdutti erityisesti, oli kulttuurit. Kirjassa oli osattu hyödyntää pohjoismaiden yhteistyötä ja korostaa kunkin maan piirteitä. Nuoret ovat samanlaisia, mutta nimet, maisemat ja elintavat poikkeavat toisistaan. Joidenkin maiden nuorten nimet olivat niin outoja, etten tiennyt tarinan puoleenväliinkään mennessä, oliko kyseessä mies vai nainen. 

 Ajaessani jopa joikasin ja ajattelin, etten ikinä, ikinä näyttäisi kirjettä kenellekään... 
s. 74 Simon Issat Marainen: Viimeinen kirje

Moni novelli oli hyvin tavallista nuorten elämän kuvailua. Muutama erikoisuus ja huippu mahtui joukkoon. Oletko esimerkiksi lukenut koskaan rakkaustarinaa väärinpäin? Tai siitä, kun joku luulee seurustelevan toisen kanssa, mistä toinen ei tiedäkään? 

Suomalaisiksi kirjailijoiksi oli valittu Sari Peltoniemi, sekä Kari Levola. Muiden maiden kirjailijat olivat itselleni täysin tuntemattomia. Tällaista maiden välistä yhteistyö lisää!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jos haluat ilahduttaa minua jättämällä kommentin tai viestin, kirjoita se tähän. :) Kiitos kaikille, jotka kommentoitte! :)