sunnuntai 15. kesäkuuta 2014

Juustoiset nokkospiiraat

Pakastimeet pursuavat villiyrtteja, horsmia, poimulehtiä ja voikukkia. Tämän kevään kahden päivän yrttikurssi koulussa sai minut innostumaan aiheesta. Voi, miten paljon voikaan leipoa ja kokata luonnon yrteistä ja antimista, ja miten hyvää niistä tullee! Muutama viikko sitten tein kasvispyöryköitä poimulehdistä, en kovin hyviä kuvia niistä saanut, mutta ehkä julkaisen jutun silti myöhemmin.

Vietimme viikko sitten ihanan ystävämme 18-vuotis synttärijuhlia, jonne lupauduin leipomaan jotain suolaista. Keräsin edellisenä päivänä sankollisen nokkosia, ryöppäsen ne kattilassa, irrotin lehdet ja päätin tehdä niistä jotain uutta ja hyvää juhliin. Tein myös ensimmäistä kertaa yläasteen köksän tuntien jälkeen rahkavoitaikinan itse. Yllättävän nopea ja helppo oli tehdä.

Jotain maustetta olisi ehkä kaivannut lisää, mutta muuten olivat oikein hyviä. Kannattaa myös nokkosten lehtiä repiessä katsoa, ettei taikinaan mene tikkuja tms.

Rahkavoitaikina (ohje Kotiruokaa- kirjasta)

250g rasvaa
4dl vehnäjauhoja
1tl leivinjauhetta
250g maitorahkaa

1. Sekoita rasva, jauhot ja leivinjauhe murumaiseksi seokseksi. Lisää rahka ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Kauli taikina levyksi, taittele ensin toinen reuna keskelle ja sitten toinen. Harjaa ylimääräiset jauhot. Kauli uudestaan levyksi ja toista 2-4 kertaa. 2. Laita taikina kelmuun ja jääkaappiin tai pakastimeen.


Juustoiset nokkospiiraat (muokattu ohje Suloiset suolaiset kirjasta)

n. 20kpl.

Voitaikinalevyjä 5kpl tai äskeisestä taikinasta puolet

Sipuli
150g nokkosta
200g sulatejuustoa
1dl juustoraastetta
½tl mustapippuria
½tl suolaa
2 kananmunaa

1. Valmista täyte. Kuullota leikattu sipuli kevyesti öljyssä paistinpannulla. Sekoita nokkonen, sulatejuusto, sipulinpalat, mustapippuri, suola ja kananmuna monitoimikoneella.
2. Leikkaa ja kaulitse voitaikinasta neliön muotoisia paloja, ja laita ne muffinivuokiin (suosittelen laittamaan 2 päällekkäin) Lisää täyteja taittele ylimääräiset voitaikina reunat keskelle.
3. Paista piiraset uunin keskitasolla 225- asteessa n. 15-20minuuttia.

2 kommenttia:

Jos haluat ilahduttaa minua jättämällä kommentin tai viestin, kirjoita se tähän. :) Kiitos kaikille, jotka kommentoitte! :)