sunnuntai 13. lokakuuta 2013

Aino Kallas

Voin harvoin nimetä lempiartisteja tai -kirjailijoita. Taitelijoita on niin monenlaisia, joista yhtä on hankala nostaa ylitse muiden. Jokaisella taiteenalan ihmisellä on oma tyylinsä, mikä viehättää tai vihastuttaa. Joitain asioita taas ei voi selittää, miksi hän tai se kiinnostaa. Yksi niistä on kirjailija Aino Kallas.

Viime kevät-talvella saimme koulu projektiksi kirjailijakansion tekemisen. Meille annettiin lista, mihin oli laitettu suomalaisia kirjailijoita 1900 alkupuolesta nykypäivään. Listalla oli paljon tuttuja ja tuntemattomia kirjailijoita, joista moni kiinnosti hieman. Opettaja antoi minulle ohjeeksi valita vanha kirjailija, koska luen enemmän niin se toisi haastetta enemmän. Selailin äidinkielen oppikirjaamme. Nainen katsoi poispäin kamerasta tuijottaen tyhjyyteen. Hän oli erilainen kuin muut, rohkea aikansa nainen, tunteellinen ja romantikko. Nainen eläen taiteen kulta-aikaa. Tartuin häneen kirjaansa mielessä intoa ja kiinnostusta. Kuka tämä nainen oikeasti on? Mikä hänen salaisuutensa on? Sudenmorsian meni ahmien, luin myös Lähtevien laivojen matkan, joka ei kylläkään sytyttäny niin paljoa (kyseessä oli novellikirja).

Rakastin tutkia Aino Kallaksen elämää. Syvennyin ja pureuduin tuon naisen maailmaan. Pidin esitelmän, joka oli varmaan elämäni parhain. Aihe ei kuitenkaan jäänyt siihen. Viime kesänä pureuduin siihen lisää. Aihe kiinnosti ja kiehtoi, vaikkein tiennyt syytä. Se aiheutti minulle suorastaan pakkomiellettä tutkia hänen koko teoksostonsa.

Luin kallaksen päiväkirjat 1916 ja vaeltavan vieraskirjan 1946-1956. Oli oikeasti tosi mielenkiintosta lukea oikeesti oikean ihmisen elämästä, tuntemuksista rehellisesti. Innostun Kallaksen päiväkirjoihin tuli, kun lainasin kirjastosta vahingossa Raili Mikkasen kirjoittaman Ei ole kenellekään suvannot- kirjan. Mikkanen oli kirjoittanu Kallaksen nuoruus päiväkirjojen ja kirjeitten pohjalta kirjan hänen elämästään. Kertojana toimi Ainon hoitaja Liisa. Elämää seurataan aivan lapsuudesta aikuisuuden kynnykselle asti.

Aino Kallaksen elämä on uskomattoman kiehtova ja mielenkiintoinen. Hän on taitelija sielu, jonka tunnemaailma höyrysi koko hänen elämänsä ajan. Hän ajatteli paljon, teki paljon ja oli intohimoinen kirjoittaja. Hän rakasti rakkautta ja janosi sen perään - rikkoen välillä itseään ja muita.
En tiedä, mihin tulen tarvitsemaan tutkimaani tietoa Kallaksesta, mutta toivon ja uskon, että joskus tulen käyttämään sitä jossain. 

"Ruumiinhoitokin on samalla sielunhoitoa. Aamukylpy ja voimistelu ovat tehokkaampia kuin kaikenkarvaiset apteekkipulverit"
Aino Kallas 18.8.1953


http://fi.wikipedia.org/wiki/Aino_Kallas

 "Etäisyys on paras aallonmurtaja raskaille ajatuksille."
Aino Kallas

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jos haluat ilahduttaa minua jättämällä kommentin tai viestin, kirjoita se tähän. :) Kiitos kaikille, jotka kommentoitte! :)