tiistai 18. kesäkuuta 2013

Sommaren i sverige 2

Tärnaby, Hemava, Umeå, Vasaline.


Reissussa koimme muutaman erikoisemmankin elämyksen. Ruotsissa ainakin tuolla paikkakunnalla, missä myö olimme, alkoi peruskoululaisilla kesäloma vasta torstaina  13.6. En tiedä alkoiko kaikkialla ruottissa silloin vasta kesäloma, mutta tuolla alkoi. Vielä reissun alussa näimme paikallisia koululaisia juoksemassa koulualaisbussiin ja keräävän luokan kanssa roskia pihoilta. Torstaina kuulimme mökillemme asti musiikkia ja puheita. Liput liehuivat salossa. Lähdimme isän kanssa uteliaina katsomaan, mikä karkelo oli meneillään. No, löysimme itsemme peruskoulun pihalta, jossa pidettiin kevätjuhlaa - ja siellähän oli väkeä pienene paikkaaan nähden paljon :D Ruottalaiset lauloivat, soittivat ja esittivät pieniä näytelmiä, joita en ymmärtänyt, mutta yleisö nauroi ja piti. Perinteiset todistukset jaettiin 9lk, joissa oli mukana saamelaisiakin. Ruottalaisten tyyli juhlia ei ollut aivan sammaa luokkaa kuin meillä - ihmiset olivat riehakkaita, ilmapalloja ja kankaita roikkui koulun ikkunoista ja ihmisille tapahtuma oli suuri.
Mentyämme takaisin mökkiin aloimme kohta kuulla huutoa tieltä. Lähdimme siskon ja kameran kanssa tielle, jossa paikalliset peruskoulun päättäneet ajoivat auton peräkärryssä, puettuina uimarenkaisiin, ilmapalloihin, ruusuihin, nalleihin ja muihin pikkuesineisiin. Nuoret huusivat "noll, noll. Vi har inga exam!" , ja vanhemmat kuvasivat ylpeinä lapsiaan. Vau, se oli siistiä! Paikallisten nuorten suuri päivä, jossa itse olin vasta kaksi viikkoa sitten.


Patikoimme reissumme aikana lähes joka päivä. Viimeisen päivän patikointimme oli ehdottomasti rankin. Jaloissa painoi edelliset päivät ja kiipesimme 1410m korkeuteen Rytjälvetin vuorelle. Näköalat oli huimat.
2 kommenttia:

Jos haluat ilahduttaa minua jättämällä kommentin tai viestin, kirjoita se tähän. :) Kiitos kaikille, jotka kommentoitte! :)