perjantai 17. toukokuuta 2013

Jäljellä

"Emmi kuuli risahduksen ja avasi silmänsä. Mitä se oli? Oliko hän paljastunut? Hän pidätti henkeään. Oli taas aivan hiljaista. Ehkä se oli ollut vain lintu. Hänpäästi ilman keuhkoistaan.
              Ei häntä kukaan löytäisi. Hän oli kadonnut."


Salla Simukan vasta viime vuonna ilmestynyt Jäljellä romaani - oli koukuttavin ja vaikuttavin teos. Kirjan aihe, synkkyys, mystisyys ja outouskin koukutti tietämään lisää ja lisää. Miten ihmeessä tässä kaikessa päätyttäisiin?

Kirja alkaa kertomalla 15- vuotiaan Emmin elämästä, joka sijoittuu tulevaisuuteen. Ihmiset ovat kouluissa jaetti ryhmiin, heidän lahjakkuuksiensa mukaan, Emmi ei vain ole mikään, hän on vain potentiaali. Ystäviä ei ole, sillä kaikki "luokkalaiset" ovat alle kymmen vuotiaita. Itsetuntoa ei ole, perhe ei kannusta, eikä arvosta. Emmi haluaa olla jotakin. Hän haluaa olla merkityksellinen. Hän päättää kadota, karata hetkeksi muualle. Silloin hän olisi ainakin tyttö, joka katosi.

Emmi ajatteli palata kotiinsa vain pienen karkuretken jälkeen. Perhe tulisi onnellisena vastaan, että rakas tyttö olisi palannut. Kaikki juhlisivat. Hän jäisi mieleen. Jokainen arvostaisi häntä uudestaan.
Kaikki ei mennyt kuitenkaan niin kuin piti. Emmi herää karkumatkaltansa, menee kotiinsa. Odottaa vastaantulijoita. Kukaan ei tule. Ketään ei näy.

Emmi kiertää kaupunkinsa, lähikunnat ja asuinalueensa. Kaikki ihmiset ovat kadonneet. Hän on vain jäljellä.

Kirja kertoo yksinäisyydestä, toivosta ja toivottomuudesta, peloista, painajaisista ja siitä, kun ihminen tahtoo olla merkityksellinen. Kirjaa lukiessa kuvitteli itsensä vain painajaiseen, josta ei heräisi. Sitä Emmi eli kirjassa. Se aiheutti ikäviä tuntemuksia, mutta toisaalta kiehtovaa lukukokemusta, joka oli erityislaatuinen.

Kirjan loppu jäi ärsyttämään. Pakko mennä vain hakemaan kirjastosta kirjan toinen osa, muuten kaikki jää aivan auki. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jos haluat ilahduttaa minua jättämällä kommentin tai viestin, kirjoita se tähän. :) Kiitos kaikille, jotka kommentoitte! :)