perjantai 14. syyskuuta 2012

karjalanpiirakoita

Varsinainen mummoilupäivä oli tässä. Aamulla suuntasin kirkkoon ja kerhonohjauskoulutukseen. Kotona perinteinen meininki jatkui extempore karjalanpiirakoiden teolla. Halusin kokkeilla puolitetulla annoksella, kun en koskaan ollut tehnyt niin en tiennyt, kuinka raskasta niitten teko olisi. Mutta, eihän se loppujenlopuksi aikaa kovin vienyt, kun riisipuuroakin oli jäänyt aamusta silloin. mutta tästä ohjeesta tullee ohjeenmukkaan 30-40 kpl. Ohjeen otin "Hyvää ruokahalua! Kotikokin parhaat leivontaohjeet"- kirjasta.

 Kuori: 2dl kylmää vettä
1tl suolaa
4dl ruisjauhoja
2sl vehnäjauhoja
1rkl voita tai ruokaöljyä
 1. Sekoita jauhot suolalla maustettuun veteen. Lisää rasva ja vaivaa notkeaksi taikinaksi. Valmista tässä välissä riisipuuro (2½dl puuroriisiä, 2dl vettä jne..) 2. Leivo taikina tangoiksi ja jaa taikina 30-40 palaan. Pyöritä palat ja litistä kakkaroiksi. Peitä ne muovilla, etteivät kuivu.
  3. Kauli kakkarat erittäin litteiksi ja pinoa limittäin työalustalle ja ripsuta runsaasti ruisjauhoja väliin.
 5. Aloita täyttäminen. Lisää riisipuuroa levyjen keskelle ohuesti jättäen reilusti tilaa reunoille. 6. Taittele reunat sisäänpäin ja rypytä ensin sivut ja lopuksi päät.
 7. Paista mahdollisimman kuumassa uunissa sen verran, että piirakat ruskistuvat ja kypsyvät pohjalta ja pinnalta. 8. Kuumenna vesi ja lisää siihen voita. Ota pelti uunista ja sivele piirakat vesi-voiseoksella joko vain pinnalta tai myös pohjasta. Pane voipaperin väliin, puhtaan liinan sisälle pehmenemään.
Eihän ne nytt mualiman kauneimpia ollut, mutta enskertalaisena suan olla tyyttyväinen. Eikä se ulkonäkö niin, vaan se maku! :) Joten elkee tuskailku rypytyksien sun muiden kanssa, ne oppii ajankanssa. Minä tuskin koskaan opin tekemään mitään kauniisti, ja jälkeni tunnistetaan varmasti aina sen huolimattomuudesta, mutta siinäpä voi taitoja jakaa; minä teen taikinan ja maun, sinä kauniin ulkomuodon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jos haluat ilahduttaa minua jättämällä kommentin tai viestin, kirjoita se tähän. :) Kiitos kaikille, jotka kommentoitte! :)