sunnuntai 8. huhtikuuta 2012

Pääsiäinen

Pääsiäiset melkein vietetty. Leivottua tuli kiirastorstaina liiaksikin. Heti koulusta kyökkiin ja vasta kahdestoista aikaan yöllä viimeset uunista, pienellä vuoron vaihdolla. Perjantaina tuli pitkästä aikaa lenkkeiltyä ihan juoksun merkeissä. Mummoloissa tuli viikonloppu oltua ja perheen kanssa muutenkin laatu aikaa viettäen.




Mut niihin ruokiin... Keskiviikkona oli tehtiin Minsulin kanssa itse tehtyjä "hörhökkeitä". Haluttiin leipoa jotakin, mutta sopivaa ohjetta ei löytynyt. Viikko sitten lauantai tehtiin siskon kanssa samalla tyylillä samankaltaisia pyörteitä, jotka nekin itse keksittyjä. Tosi hyviä tuli! Pakko jakaa ohje teille, ja nyt voi täysin meidän nimiin laittaa tämän ;) Aineet on todellakin vain suuntaa antavia, sillä aika vaan tumtumamitoilla kaadettiin jauhoja yms. Joten älkää ottako kirjaimellisesti tätä!

9kpl
n. 70g kinkkua
0,5dl - 1dl juustokuutioita
1dl kaurahiutaleita
3dl vehnäjauhoja
2dl grahamjauhoja
1tl leivinjauhetta
3dl vettä/maitoa
0,5tl suolaa
0,5dl rypsiöljyä
1 kananmuna voiteluun.

1. Sekoita kaikki aineet yhdeksi mössöksi. Tee leivinpaperille tasaisia pyöreitä "leipäsiä". Voitele runsaasti munalla ja paista 175 asteessa.

Kuvan laitan siitä myöhemmin, sillä se on vielä kaverillani. Omasta kamerasta oli patterit loppu, niin en saanut kuvaa. :)

Kiirastorstain pääurakka oli sitten mämmissä. Ekaa kertaa elämässäni (ja ekaa kertaa sitten maistoinkin itse tekemää mämmiä) tein mämmiä. Pitkä urakka, jopa 6-7h imellytystä ja tämän tein vielä koulupäivän jälkeen... huh, mutta kannatti kokeilla. Uunissa olis saanut olla pidempään, mutta paistoin annoin lähinnä isän vastuulle, joten ei pidä ittee syytellä ;D Suosittelen kokeilemaan, onhan se sentään aitodompaa ja omatekoista perinneruokaa. 

Mämmi

2,5-3l poreilevaa vettä
500g mämmi- ja leipämaltaita
750g ruisjauhoja
0,5-1dl siirappia
n. 1/4tl suolaa
n. 1rkl jauhettua pomaranssinkuorta

1. Lämmitä 0,5-1l vettä poreilevaksi. Lisää veteen 100g mämmi- jaleipämaltaita ja 150g ruisjauhoja. Peitä astia kannella- Imellytä seosta lämpöisessä paikassa 1,5-2h.
2. Sekoita hyvin ja lisää seokseen jälleen 0,5l poreilevaa vettä, 100g mämmi- ja leipämaltaita sekä 150g ruisjauhoja. Sekoita hyvin, ripottele pinnalle ruisjauhoja ja imellytä samallaillailla kuten aiemmin.
3. Jatka näin noin tunnin välein, kunnes kaikki vesi, maltaat ja jauhot on käytetty.
4. Lisää lopuksi suola, siirappi ja jauhettu pomeranssinkuori. Sekoita huolellisesti, maista ja lisää tarvittaessa siirappia tai pomeranssia.
5. Keitä seosta reippaasti hämmentäen. 10min. Laita jäähtynyt seos paistoastioihin (ei täyteen) ja paistetaan uunissa 125 asteessa 3-4 tuntia.



Älkää välittäkö kuvasta. Ei se oikeasti ollut tuollainen "limainen" ollut :D

Kiirastorstaina tein myös suklaa-kauralastuja. Aivan järkyttävän hyviä! Ne syötiin hetkessä, sillä taikinasta tuli vain 9kpl. Huh halluun lisää näitä! Ohjeen otin makun - sivuilta.

50g voita
2dl kaurahiutaleita
1dl sokeria
75g rouhittua suklaata
1 kananmuna
1rkl vehnäjauhoja
1tl leivinjauhetta

1. Sulata rasva. Lisää muut ainekset rasvan joukkoon. Sekoita.
2. Nosta lusikalla nokareita leivinpaperilla.
3. Paista 200- asteessa n. 5 min.


Toinen perinneruoka uutuus oli minulle Kulitsa. En tiennyt mitään tästä ruuasta, ennen kuin tein sen ja kiinnostuin katsomaan netistä. Kalutsa on vanha pääsiäisen perinne ruoka, joka on alunperin venäjältä ja ordotoksinen ruoka. Maistuu aivan ehtoollisleivältä, rusinoitten kera. Leipien päälle on vanhana perinteenä kirjattu ennen paistoa XP joka tarkoittaa suomeksi "Kristus on ylösnoussut". Tosi mielenkiintoinen kokeilu oli, ja ruuassakin tuntui pieni pyhyyden maku. Ei tätä muulloin voi tehdä, kuin pääsiäisenä. 

Ohjeen otin myös makusta. 

2 munaa
1 ½dl sokeria
2 ½dl kevytmaitoa
25g hiivaa
½tl suolaa
1dl rusinoita
9dl vehnäjauhoja
150g voita

1. Vaahdota munat ja sokeri. Murenna hiiva kädenlämpöiseen maitoon ja lisää suola. Yhdistä maito munavaahtoon. 
2. Sekoita rusinat jauhoihin. Lisää jauhot vähitellen samalla taikinaa sekoittaen. Vaivaa lopuksi joukkoon pehmeä voi ja alusta taikina tasaiseksi. Taikina saa jäädä pehmeäksi.
3.  Vaahdota munat ja sokeri. Murenna hiiva kädenlämpöiseen maitoon ja lisää suola. Yhdistä maito munavaahtoon. 
4.  Peitä kulho liinalla ja anna taikinan kohota lämpimässä kaksinkertaiseksi.
Jätä desin verran taikinaa syrjään ja jaa loput taikinasta kahteen osaan. Pyöritä kaksi limppua pellille leivinpaperin päälle. Muotoile ylimääräisestä taikinasta koristeita limppujen päälle.
Anna kulitsojen kohota liinalla peitettyinä puolisen tuntia. Lämmitä uuni 200 asteeseen. Voitele limput munalla ja paista niitä noin 20 minuuttia.


Hyvää pääsiäistä vielä kaikille! Rentoutukaa, pysähtykää ja nauttikaa keväästä :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jos haluat ilahduttaa minua jättämällä kommentin tai viestin, kirjoita se tähän. :) Kiitos kaikille, jotka kommentoitte! :)