maanantai 2. toukokuuta 2011

Vappu herkkuja

Vappu tuli ja meni, hyvin tuulisessa ja huonossa ilmassa. Mittari näytti vaan 0-5C lämmintä, joten paksulti piti pukeutua. :D aikamoinen mursu olo tuli, kun kavereiden kanssa piknikillä oltiin. Torstaina ennen sitä tein kuitenkin tippaleipiä ensimmäistä kertaa ja sunnuntaina pyöräytin mansikkasuklaamoussekakun Pirkan ohjeella. Tippaleipien ohje on Kaisa Isotalon, Raija Kuittisen ja Rigni Tennbergin Kotiruoka kirjasta.

Tippaleivät:

4 kpl kananmunia
2dl maitoa
1-2rkl sokeria
½tl suolaa
4dl vehnäjauhoja
½-1tl leivinjauhetta


Ohje:

1. Riko munien rakenne kulhossa puuhaarukalla sekoittaen.
2. Lisää sokeri, suola, maito ja jauho-leivinjauhe seos. Sekoita tasaiseksi.
3. Kaada taikina vahvaan muovipussiin ja sulje pussi. Kuumenna rasva padassa (siis munkkirasva, kookosrasva tai öljy... Ei niin kuin minä alussa tein, että laitoin vaa normi meijerivoita ja flora margariinia. :D ) 4. Upota kuumaan rasvaan esim. säilykepurkki, jossa on molemmat päät leikattu irti. Leikkaa muovipussin kulmasta pieni reikä saksilla. Valuta taikinaa purkkiin ohuena nauhana niin, että se muodostaa harvan ristikon. Paista muutama tippaleipä kerrallaan. Käännä leivokset, kun toinen puoli on kauniin ruskea.
5. Nosta valmiiksi paistuneet tippaleivät paperipyyhkeelle valumaan. Siivilöi päälle tomusokeria ennen tarjoilua. 





Suklaamoussemansikkakakku

Pohja:
2 kananmunaa
1½dl sokeria
75g leivontamargariinia tai voita
2dl vehnäjauhoja
½dl kaakaojauhetta
1½tl leivinjauhetta
1tl vanilliinisokeria
1dl maitoa

Täyte:

mansikoita
(1dl appelsiinimarmeladia)

Pinnalle:

100g tummaa suklaata
1tlk (2dl) vaahtoutuvaa vaniljakastiketta

Ohje:

1. Voitele ja korppujauhota kakkuvuoka. Vaahdota munat ja sokeri. Sekoita sulatettu rasva vaahtoon hieman jäähtyneenä. Sekoita vehnäjauhot, kaakaojauhe, leivinjauhe ja vanilliinisokeri keskenään. Lisää maito taikinaan vuorotellen jauhoseoksen kanssa. Paista kakkua 175 - asteisen uunin alatasolla 25minuuttia.
2. Paloittele mansikat ja sekoita joukkoon marmeladi. Leikkaa jäähtynyt pohja kahteen osaan. Levitä mansikkaseos pohjalevylle ja nosta kansilevy päälle. Anna kakun kostua kevyen painon alla vähintään tunti.
3. Sulata suklaa kattilassa tai mikrossa.
4. Vatkaa vaniljakastike pehmeäksi vaahdoksi. Sekoita suklaa vaahdon joukkoon ja levitä seos kakun päälle ja reunoille.
5. Anna hyytyä jääkaapissa ½ tuntia ennen tarjoamista.
6. Koristele tuoreilla marjoikka, hedelmillä tai karamellirakeilla.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jos haluat ilahduttaa minua jättämällä kommentin tai viestin, kirjoita se tähän. :) Kiitos kaikille, jotka kommentoitte! :)